Konflikten i Bolom Ajaw

mars 23, 2010

Mitt första uppdrag som fredsobservatör gick ut på att åka till ett lokalsamhälle på landsbygden där en sedan flera år pågående konflikt åter har blossat upp och eskalerat under de senaste veckorna med flera personer skjutna, varav en med dödlig utgång, som följd.

Människorna i som bor i byn, Bolom Ajaw, är av Tzeltalursprung, de är också Zapatister och tillhör den fredliga grenen BAEZLN (Bases de Apoyo del Erército Zapatista de Liberación Nacional). Konflikten rör den storslagna natur som omger lokalsamhället. Det klarblå vattnet i den intilliggande floden är ett underverk i sig och som om det inte vore nog så övergår den en liten bit längre norrut i ett flertal överdådigt vackra vattenfall. Vid dessa vattenfall har BAEZLN påbörjat byggande av en anläggning för ekoturism.

Repressionen mot ursprungsbefolkningen i Bolom Ajaw började på allvar redan 2006 med hot, ofredanden och trakasserier. Internationella fredsobservatörer skickades såsmåningom dit och situationen lugnade ner sig under senare delen av 2007 och 2008. De som sägs ligga bakom angreppen mot Zapatistsamhället är en regeringsfinansierad paramilitär grupp som går under det missvisande namnet OPDDIC (La Organización para la Defensa de los Derechos Indígenas y Campesinos). Namnet antyder att man arbetar för att försvara ursprungbefolkningens och böndernas rättigheter men i själva verket är syftet med verksamheten att fördriva dessa från sina hem.

Den senaste tiden har alltså konflikten blossat upp igen efter att OPDDIC i slutet av januari gick in och ockuperade det landområde vid vattenfallen där Zapatisterna (BAEZLN) jobbar med sin turistanläggning. Ett par veckor senare (6/2) återvände represtentanter för BAEZLN till området vid vattenfallen för att förhandla om att få tillbaka markområdet. Delar av gruppen från OPDDIC lämnade området och begav sig mot byn. På vägen mot byn förstörde de odlingar de passerade och när de kom till byn där gick de in i kyrkan och vandaliserade. De kvinnor och barn som befann sig där vid denna tidpunkt utsattes för hot, misshandel och ofredanden.

När männen från BAEZLN återvände till byn bemöttes de av kulor. En av Zapatisterna blev skjuten i axeln och en 16-årig pojke träffades i foten. De resterande från gruppen av OPDDIC begav sig också mot byn och i den kalabalik och skottlossning som ägde rum slutade det med att de båda paramilitära grupperna sköt mot varandra. Under denna skottlossning dödades en person och flera skadades svårt.

För den som vill läsa mer om händelsen följer här ett par länkar med intressant, illustrativ och uttömmande information (tyvärr på spanska):

http://www.frayba.org.mx/archivo/informes/100217_informe_bolom_ajaw_final.pdf

http://www.frayba.org.mx/archivo/boletines/100212_pronunciamiento_frayba_bolom_ajaw.pdf

Jag återkommer inom kort med ett inlägg om mina personliga intryck från tiden i byn och om några av de människor jag mötte där.

Lämna en kommentar